Det finnes mange og ofte feilaktige antagelser når det kommer til voksing. Her har vi prøvd å svare på noen av de slik at du lettere kan skille mellom myter og fakta.
1. Gjør voksing hårene tykkere?
Myte: Hårene blir tykkere eller mørkere etter voksing.
Fakta: Voksing tar med håret fra roten i stedet for å skjære av håret på midten som når man for eksempel barberer seg, noe som gjør at hårene faktisk blir færre eller smalere over tid. Dette skjer fordi at det etter hvert dannes små arr i hårsekken slik at nytt hår ikke kan vokse ut i samme hårsekk.
2. Gjør det vondt?
Myte: Jeg er redd for at jeg ikke takler smerten hvis jeg vokser meg.
Fakta: Når du vokser deg dras hårene ut fra roten, noe som kan oppleves som smertefullt. Visse opplever voksing som mindre smertefullt enn andre typer hårfjerning med lignende metoder, som for eksempel napping med pinsett eller epilator.
Smerten kan avhenge av flere ulike faktorer. Ulike områder på kroppen gjør mer eller mindre vondt, og det finnes også ulike teknikker og ulike typer voks man kan bruke for å gjøre voksingen så smertefri som mulig. Derfor er det viktig å gå til en salong med velutdannede ansatte som bruker gode produkter og har god teknikk ved voksing.
3. Kan samme spatel brukes flere ganger?
Myte: Voksen er så varm at alle bakteriene dør.
Fakta: Det kan være farlig å bruke samme spatel flere ganger fordi bakteriene kan feste seg på spatelen og blande seg med resten av voksen, noe som fører til at neste kunde kan få gamle kunders bakterier. Så fort spatelen har rørt kundens hud skal den altså kastes med en gang, uten å bli dyppet ned i voksen igjen. Dette kalles for double dipping. Spør alltid salongen du går til om de unngår double dipping – hvis ikke – gå til en annen salong!
4. Hvor lenge holder det?
Myte: Hvis hårene vokser tilbake raskt har terapeuten gjort noe feil.
Fakta: Hvis det er mye hår igjen rett etter voksingen har noe sannsynligvis blitt feil, men det kan også komme an på andre faktorer. Hvis du nylig har vokset deg kan hårene være for korte for å kunne vokses igjen. Hårene vokser ut igjen i ulik fart og etter ca. fire uker har vanligvis alt håret vokst tilbake.
5. Brenner det?
Myte: Voksen er så varm at det brenner på huden.
Fakta: Voksen kan i blant varmes opp slik at det blir for varmt. Det kan avhenge av voksvarmerens kvalitet eller innstillinger. Her er det opp til terapeuten å passe på at voksen har rett arbeidstemperatur før den påføres på kundens hud. Hvis du blir rød eller får utslett etter voksing er det sjelden fordi du har brent deg. Det kan skje på grunn av ulike medisiner, at du har følsom hud eller at huden har blitt eksfoliert for mye før voksingen.
6. Kan jeg vokse meg når jeg har mensen?
Myte: Man skal ikke vokse seg når man har menstruasjon.
Fakta: Iblant kan det frarådes å gjøre brasiliansk voksing når man har mensen fordi huden blir mer følsom rundt det området i denne perioden. Hvis man normalt sett ikke opplever at man har følsom hud under voksing går det bra å vokse også disse områdene under mensen, hvis man passer på å bruke tampong. Øvrige områder kan man gjerne vokse under mensen.
7. Hvor lange må hårene være?
Myte: Jo lengre hår, desto bedre.
Fakta: Hårene kan faktisk være både for korte og for lange for voksing. Den ultimate lengden er vanligvis mellom 6 mm til 1,5 cm.
8. Kan jeg vokse meg hjemme?
Myte: Det burde være ganske lett å vokse seg selv.
Fakta: Du kan spare mye penger på å vokse deg selv hjemme, men det er mye som kan gå galt. Det kan se lett ut når du går til salongen og blir vokset, men det krever øvelse for å få inn rett teknikk. Dessuten kan det være vanskelig å komme til overalt når du vokser deg selv.
9. Er voksing bra for forming av øyenbryn?
Myte: Du skal aldri ta bort hår over øyenbrynene.
Fakta: Man bør ikke ta bort hår fra hovedformingen av øyenbrynet. Å ta bort litt hår fra toppen kan gi deg en mer definert look og hjelpe til å jevne ut øyenbryn med ulikheter.
10. Er voksing dårlig for huden?
Myte: Voksing skader huden og kan gi rynker når man drar bort voksen fra huden.
Fakta: Voksing eksfolierer huden, noe som også mange andre produkter vi bruker gjør. Noen bivirkninger når det kommer til voksing kan være rødhet, at man hovner opp, får utslett eller røde prikker. Når voksen dras av huden er det viktig å gi huden støtte, en teknikk som de fleste hudterapeuter bør anvende seg av.